Hvem er klokest – ugla eller mennesket?
I Torgeir Wittersø Skanckes bok får uglene fortelle både om sin egenverdi og verdien de har for oss. Det kan bidra til å redde dem.
I Torgeir Wittersø Skanckes bok får uglene fortelle både om sin egenverdi og verdien de har for oss. Det kan bidra til å redde dem.
Oversatt litteratur i middelalderens Norge er et verdifullt bidrag til norsk litteraturhistorie, som burde være pensum for alle som vil lære mer om norsk litteraturhistorie.
Her er det mye å lære for langt flere enn bare studenter og avgåtte statsråder.
Humboldts idealer danner grunnlaget for vår forståelse av vitenskapens formål og akademisk frihet den dag i dag.
Wilhelm von Humboldts klassiske tekst om akademisk frihet fra 1809/1810, oversatt av Regine Rørstad Torbjørnsen.
Kva er skilnaden mellom å vere ei geologisk kraft og å opptre som ein gud?
Boken om Nansen og Bohr bør inspirere akademikere til å komme ut fra kontorene sine og bidra til samfunnsutviklingen på andre måter enn bare gjennom kunnskapsproduksjon.
Kristin Gjesdal gir elleve kvinnelige filosofer den plassen i historien som de fortjener.
Den største trusselen mot akademiske ytringer er ikke mangel på frihet, men mangel på trygghet.
Hendelsene som førte til NTNU-rektorens avgang, har åpnet en debatt om den akademiske ytringsfrihetens fremtid. Om vi gjenoppdager forskerens rolle, kan vi kanskje vinne tilbake det vi en gang tok for gitt.
Vi forskere må slutte å ha dårlig samvittighet når vi formidler. Da må vi faktisk belønnes for det.
I min naivitet trodde jeg at universitetets rolle var å gi studentene mulighet til refleksjon. I stedet møtte kolleger meg med påstander om vranglære, og jeg forstod at det jeg drev med, var en trussel for instituttets strategi.
«Skrem de ansatte slik at du slipper å sensurere dem fra oven – den sensur de påfører seg selv i frykt for å trå over noen grense, er langt mer effektiv.»
En kommentar til Innst. 169 L (2023–2024) om Lov om universiteter og høyskoler
Både næringsliv og politikk kan truge den akademiske fridomen. Men han blir også truga frå innsida.
Ultraprosessert vil vise at ultraprosessert mat er skadelig, og kritiserer industrielle, politiske og økonomiske forhold, men etterlater forbrukeren i villrede.
For sakprosaen vil det være en fordel om kunstbegrepet snevres inn heller enn å utvides.
Scholars at Risk gjev forfølgde akademikarar vern og arbeid ved vertsinstitusjonar over heile verda. No kjem mange av søkjarane frå Palestina.
I en tid der krig og geopolitiske konflikter gjør det offentlige ytringsrommet mer risikabelt å tre inn i, må vi slå ring om akademia som arnested for frie tanker og ytringer.
Anne Kalvigs bok Kjønnstru er så irriterende at det er mer interessant å finne ut hvorfor den irriterer, enn hva den faktisk sier.
Oddmund Løkensgard Hoel, minister for forsking og høgare utdanning, set den akademiske fridomen høgt. Men han fryktar at merksemda rundt temaet kan få uheldige konsekvensar.
Forskere har frihet til å søke sannheten på den måten de vil, men denne friheten er truet fra mange kanter. Nummeret er det første med Roman Linneberg Eliassen som redaktør.