Publisert på nett

«Krigen som endrer alt»

Det lukter av røyk når forfatteren postulerer sin egen nøytralitet, men Cecilie Hellestveits nye bok er balansert, med interessante drøftinger av juss og politikk i Ukrainakrigen.

Cecilie Hellestveit
Dårlig nytt fra Østfronten – krigen som endrer alt
Spartacus Forlag, 2022

Vi som ikke kan vende hjem

Drapet på forfatteren Rafiq Taği tok motet fra en stor del av 2000-tallets forfattergenerasjon i Aserbajdsjan. Noen begynte å utøve streng selvsensur, noen flyktet fra landet, og noen valgte å selge talentet sitt til djevelen. Jeg og mannen min rømte til Tbilisi i Georgia. Vi visste ikke at vi om få år skulle bli nødt til å rømme derfra også.

En ny historie om Norge

Haugianerne har alt hva man kan finne på å kreve av grundighet, oversikt og kritisk refleksjon. Men å lese den, er som å lese en roman.

Trygve Riiser Gundersen
Haugianerne.
Enevelde og undergrunn

Cappelen Damm, 2022

Kvinnen med ljåen

Dette er fortellingen om hvorfor jeg ikke lenger er sakprosaanmelder og tviler på at jeg blir det igjen. Det er en historie om en ljå, en øks og en kortstokk full av hjerterdronninger.

Romstering i kulissane

Det er etter kvart velkjent at det som er mest avgjerande for mottakinga av ei bok, skjer i kulissane: om redaksjonen vel ho ut for kritikk, og kven som får oppdraget. I den prosessen er habilitetsvurderingar, i begge tydingar av ordet, heilt avgjerande.