Publisert på nett

En vanvittig hverdag?

Forhenværende næringslivsaktør og nå samfunnsdebattant Elin Ørjasæter gir ut sine tidligere kommentarer i bearbeidet og forlenget form mellom to permer. Resultatet er godt skrevne tekster, men tekster som fremstår som uten brodd og uten formål.

Don’t be evil

”Don’t be evil”: Er mottoet til verdas største internettselskap eit kategorisk imperativ? Eller må du snakke slik når du veit alt om alle? Google følgjer tastetrykka våre, der dei i stadig større omfang søker seg til verdas største trafikkmaskinar. Når vi set likskapsteikn mellom det vi finn der, og kva som eksisterer, kva hender då med alt det andre? Det er ikkje sikkert at den digitale revolusjonen vil verdiane våre vel, om vi ikkje vågar å styre den. Det er heller ikkje sikkert at dei norske bok- og medieaktørane berre tenker på eiga lommebok når dei leitar etter sin stad i det digitale universet.

Frihet, hage og ferdaminner

[ingress size=“12”]Sakprosamiljøet ved Universitetet i Oslo leser mye sakprosa og faglitteratur, og deler sine beste bokstunder med Prosas lesere. Leserne denne gang er ph.d.-stipendiat Gudrun Kløve Juul, universitetslektor Jan Grue, professor Kjell Lars Berge og professor Johan L. Tønnesson.[/ingress]

Her er fem leseopplevelser som favner bredt.

Milliarden utenfor

Noen av oss vil huske kaken læreren bruk­te for å illustrere den globale skjevforde­lingen: Da Kari og Knut åt seg fordervet på den rike siden av bordet mens resten av klassen ble avspist med et lite stykke uten pynt. Et enkelt grep som skapte viktig og riktig engasjement.

Professorale reiser i tid

Store spørsmål reises i to nylig utgitte bøker om begrepet tid. “Finnes det en tid i verden, eller er det noe vi mennesker har konstruert oss?” spør sosiologen. “Hva er tid?” spør filosofen. Svarene blir, ikke overraskende, ganske ulike.

Perspektiver på Pakistan

Verdens stabilitet påvirkes i urovekkende grad av utviklingen i de pakistanske grenseområdene. De fleste av oss vet lite om dette landet, og nyhetene derfra formidles ofte usammenhengende og kontekstløst. Til tross for at det i fjor kom ut tre nye norske bøker om Pakistan, er det god grunn til å oppsøke utenlandsk sakprosa om landet.