Svensken, dansken og sakprosaen
Hekser, politikere og vikinger. Eller klima, hjerne og helse. Den som leter etter entydige tendenser i dansk og svensk sakprosa akkurat nå, har ingen enkel oppgave.
Hekser, politikere og vikinger. Eller klima, hjerne og helse. Den som leter etter entydige tendenser i dansk og svensk sakprosa akkurat nå, har ingen enkel oppgave.
Anders Johansen har gjort et dristig forsøk på å skape en helhetlig syntese av idékampene i det 19. århundrets Norge.
Anders Johansen
Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814–1913
Universitetsforlaget, 2019
Sylo Tarakus beretning om «de sekulære muslimene» har vesentlige lyter, men ingen anmeldere har tatt tak i de forenklede og karikerte fremstillingene i boka.
Sylo Taraku
Frihetskampen i islam
Res Publica, 2019
Vi over 60 handler om mer enn død og kneplager.
Vi over 60, månedsmagasin
Grieg Media (Aller)
Ansvarlig redaktør: Anne Marit Hjelme
65 000 abonnenter1, 282 000 lesere2
Haddy Njies bok om henne selv og Trond Giske bryter like mange punkter i Vær Varsom-plakaten som VGs sak om Sofie Bakkemyr og Trond Giske fra Bar Vulkan.
Medan Noreg ikkje veit heilt korleis ein skal handtere arven etter vikingtida, skal ein ikkje lenger enn rett over kjølen til Danmark for å finne vår felles historie så mykje meir levande.
Frode Helland har undersøkt rasismens retorikk med utgangspunkt i antisemittiske ytringer fra før andre verdenskrig og det han oppfatter som rasistiske ytringer fra vår egen tid. Sammenstillingen er ikke helt uproblematisk.
Frode Helland
Rasismens retorikk. Studier i norsk offentlighet
Pax, 2019
Hvordan kan sakprosaforfatteren sy sammen det allmenne og det mer konkrete til en lesverdig helhet? Ni gode bøker fra 2019 demonstrerer at dette kan løses på ulikt vis.
Mange av dei store debattane i tiåret vi nyleg la bak oss, handla om ytringsfridom. Men no melder eit nytt spørsmål seg som like presserande: Er det nokon som verkeleg lyttar?