Publisert på nett

Moralismens dødvinkel

I en verden hvor angsten for å ikke være bra nok er stor og muligheten for sosiale sanksjoner allerede er overveldende, presenterer Espen Gamlund like godt en moralfilosofi som argumenterer for vår rett til å dømme hverandre.

Espen Gamlund
Kunsten å moralisere
Dreyer, 2021

Ufin klovn eller demokratiets kanarifugl?

Erle Marie Sørheim leverer et aktuelt forsvar for den skarpe satirens plass i demokratiet, men Karikaturenes historie er langt unna å være et helhetlig oversiktsverk.

Erle Marie Sørheim
Karikaturenes historie. Fra hulemalerier til Charlie Hebdo
Humanist Forlag, 2021

Ut av skyttergraven?

Hvordan skape en bedre debatt om abort og fosterdiagnostikk? Utvalg og presentasjon av kunnskap er avgjørende.

Kjersti Sandvik og Grethe Fatima Syéd
Hva snakker vi om når vi snakker om abort?
Solum Bokvennen, 2021

Bjørn M. Hofmann, Eivor A. Oftestad og Morten Magelssen
Hva skal vi med fosterdiagnostikken? Fosterdiagnostikkens etikk
Cappelen Damm Akademisk, 2021

Svar til Friis Nilsen

At Hamsun fekk eit stort publikum, også blant venstreorienterte, er ikkje meir merkeleg enn at reaksjonære forfattarar som Balzac og Dostojevskij blir beundra og studerte av både marxistar og konservative.

Tyvens historie

To dager etter lansering ble boken hans drept ved hjelp av et hittil ukjent ord: kunnskapstyveri. Men hvilke regler hadde Hugo Lauritz Jenssen egentlig brutt? Dette er en sakprosa-etisk etterforskning.

Barnet i badevatnet

Simen Sætre ser i dette nummeret tilbake på skuldingane om «kunnskapstyveri» som Hugo Lauritz Jenssen møtte i Morgenbladet etter utgjevinga av En samisk verdenshistorie i 2019. Saka viser at den maktkritiske impulsen internt i bransjen ikkje har vore sterk nok, heller ikkje i Prosa.