Publisert på nett

IS og tegnene som ble oversett

Da IS kuppet en irakisk storby i fjor sommer, ble verden tatt på senga. Syv nye bøker om Syria og Den islamske staten (IS) viser hvor tidlig dette kunne ha vært forutsett. Bøkene gir også innsikt i hva slags kultur som vokser frem fra en krig.

Korleis forsvinne heilt

Under sakprosafestivalen «Verden i Bergen» i november blei fire forfattarar frå fire språkområde inviterte til å skrive kvar sin tekst med utgangspunkt i festivalens tema «usynlighet». Dette er bidraget til den argentinske journalisten Leila Guerriero.

Kampen om velferden

Fire nye bøker om velferd og velferdspolitikk ønsker å diskutere kvalitet og hva som er gode velferdstjenester, og å avdekke kritikkverdige forhold. Men ved utelukkende å kritisere private velferdstilbydere bidrar ikke bøkene til en konstruktiv debatt, men i stedet til å sementere skyttergravene.

Krigen som aldri slutter

De første skuddene i den amerikanske borgerkrigen falt tidlig på morgenen 12. april 1861 i havnen utenfor Charleston i Sør-Carolina. Noen vil hevde at kulene som drepte ni afroamerikanere i ei kirke i samme by 17. juni i år, avlevert av den hvite rasisten Dylann Roof, bare er blant de foreløpig siste i en krig uten ende

Kristendom light

Alf van der Hagens versjon av tro ligner mest leveregler, og kristendommen fremstår som et glansbilde av det den en gang var.

Alf van der Hagen
Meningen med livet? Dialoger om tro
Verbum forlag, 2015

Kittelsen får gjennomgå

Siden januar 1914 har en av landets store gullalder-kunstnere og vår aller fremste eventyrillustratør, Theodor Severin Kittelsen, ligget i jorden under et beskjedent gravminne på Ullern kirkegård. En ny biografi trekker han imidlertid opp igjen, for nå skal han få smake riset.

Arnhild Skre
Th. Kittelsen. Askeladd og troll
Aschehoug, 2015

Overflod fra havet

Havboka er en rik, energisk utgivelse som stimulerer både reise- og leselysten og demonstrerer at det nære kan være minst like fremmedartet som det fjerne.

Morten A. Strøksnes
Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider
Forlaget Oktober, 2015

Sakprosaens muligheter

Samme uke som dette nummeret av Prosa utkommer, blir Svetlana Aleksijevitsj overrakt diplomet som markerer at hun er vinner av nobelprisen i litteratur for 2015. Den hviterussiske forfatteren, med mor fra Ukraina, er den første rendyrkede sakprosaforfatteren som mottar denne prisen siden 1953.