Giftig sakprosa
Du er omgitt av giftige kjemikalier. Men hva vet du egentlig om giftstoffene og deres virkning? Tre populærvitenskapelige bøker om gift og forgiftninger gir deg svar på mye – men ikke alt.
Du er omgitt av giftige kjemikalier. Men hva vet du egentlig om giftstoffene og deres virkning? Tre populærvitenskapelige bøker om gift og forgiftninger gir deg svar på mye – men ikke alt.
Cathrine Krøger skriver i forrige utgave av Prosa at pensumlitteraturen på sykepleiestudiet er preget av kvasiakademisk ordgjørme. Men kjernespørsmålet er ikke hvor enkelt eller hvor komplisert språket er, men om det er tilstrekkelig presist og nyansert.
Hva betyr design og estetikk i nordmenns daglige liv? Er møblene og bygningene rundt oss kulturelle gjenstander, eller skal de kun være til praktiske nytte og til inntekt for produsenter og utbyggere? Mest det siste, vel.
Då det siste bandet av Norsk Ordbok vart lansert, var både kronprinsessa og fjernsynet til stades. Kva er det som er så spesielt med denne ordboka? Og kan vanlege folk ha nytte av henne?
Sakprosaoversetterens liv er fylt av words, words, words, men iblant trer virkeligheten fram fra alle ordene og gir innsikt. Slik var det å oversette On the political (Om det politiske) av den belgiske filosofen Chantal Mouffe. Med ett framsto vår tids politiske virkelighet i et klarere lys.
Birgitte Kjos Fonn må gjerne være uenig, men ikke påstå at mine synspunkter er «feil».
Å skrive bok om ei frimerkesamling og om land som ikkje lenger finst, høyrest ut som ein relativt snurrig idé. Men Bjørn Berge får det til å funk
Bjørn Berge
Landene som forsvant
Spartacus Forlag, 2016
Det er ikkje uvanleg å samanlikne ei bokutgjeving med eit svangerskap. Difor er det godt å kunne gratulere forfattarmor Farstad med eit litt overvektig, men svært livsfriskt og robust «barn».
Aud Farstad
På liv og død. Distriktsjordmødrenes historie
Samlaget, 2016
Et solid stykke forskningsprosa som likevel ikke helt makter å åpne opp og allmenngjøre stoffet.
Harald Espeli og Yngve Nilsen
Riksrevisjonens historie 1816–2016
Fagbokforlaget, 2016
Er vårt nasjonale selvbilde basert på foreldede verdensbilder og manglende kunnskap? Ja, ifølge forfatter og journalist Dag Herbjørnsrud.
Dag Herbjørnsrud
Globalkunnskap. Renessanse for en ny opplysningstid
Spartacus Forlag, 2016
En av årets viktigste litterære debatter så langt har handlet om sakprosa. Nærmere bestemt om lærebøker slik de skrives og anvendes innenfor profesjonsfagene. Cathrine Krøgers essay om pensumbøkene for sykepleieutdanningen i forrige utgave av Prosa har vakt bred og berettiget oppsikt.