Mot undergangen
Den oversatte filosofien til småforlagene Existenz og H//O//F kretser om det samme spørsmålet: Hvordan overleve på en døende klode?
Den oversatte filosofien til småforlagene Existenz og H//O//F kretser om det samme spørsmålet: Hvordan overleve på en døende klode?
Sommerens bestselger om kunstig intelligens er hyperaktuell, og den høykompetente forfatteren har et stort formidlingstalent.
Inga Strümke
Maskiner som tenker – algoritmenes hemmelighet og veien til kunstig intelligens.
Kagge, 2023
Maskiner kan nå skrive og skape bilder, men bare mennesker kan både skape og vite at det er det vi gjør. Derfor vil sakprosaister ha nok å gjøre i tiden fremover.
Med introduksjonen av samtalerobotar som ChatGPT blir vi fort overfløymde av tekstar vi ikkje kan gjere greie for opphavet til. Korleis skal vi handtere det?
Nina Witoszek og Eva Joly stiller interessante spørsmål i sin polemiske bok skrevet i tandem. Diagnosen om tillit som trussel mot demokratiet overbeviser likevel ikke.
Nina Witoszek og Eva Joly
Det blåøyde riket. Norske tillitspatologier
Cappelen Damm, 2023
«Jeg har ønsket å snakke med store bokstaver», skriver Annelin Eriksen. Kanskje er de for store? Men den hyperaktuelle tematikken, og forfatterens fagkompetanse og formidlingsengasjement gjør boka likevel lesverdig og spennende.
Annelin Eriksen
Evighetsmennesket
Universitetsforlaget, 2023
Vi står på terskelen til en ny æra i skrivekunsten, en tid hvor kunstig intelligens blir en sentral medhjelper som forsterker evnene til forfattere, oversettere, undervisere og alle andre skribenter.
Kulturminister Lubna Jaffery bør så snart som råd setje i gang eit eige utgreiingsarbeid om kunstig intelligens og opphavsrett.
Kunstig intelligens har vore det store temaet på kulturfeltet så langt i 2023. Prosa har difor fått velinformerte skribentar til å belyse både mogelegheiter og risiko ved å ta i bruk skapande kunstig intelligens i språkarbeidet.