True crime: Blodfattig krim fra virkeligheten
Norske krimdokumentarer mangler forfattere som tør å være litterære og eksperimentere med språk og stil.
Norske krimdokumentarer mangler forfattere som tør å være litterære og eksperimentere med språk og stil.
Hva er viktigst: formidling eller forskning? Popularitet blant studenter eller fagfellevurderte artikler og tunge sakprosabøker? Nylige avdøde Frank Aarebrot opererte i skjæringspunktet mellom formidling og forskning.
2017 var et rikt sakprosaår, temaene spenner fra sjøuhyrer til uhyrer av noen mødre, fra sann kriminalitet til interessante livsløpsskildringer. Alle sakprosaens undersjangre ble tatt i bruk: essay, biografi, reportasje og intervju. Sakprosa skrives like gjerne i første som i tredje person, og forfatterne opptrer som allvitende, subjektive eller partiske.
“Han har ikke bare vist stort personlig mot i møte med motgang og utfordringer, han har også risikert alt for å gi en stemme til så mange andre bangladeshere som trues til taushet, gjennom vold eller ambivalens.”
Den moderne minnesmerkekultens vesen og tilblivelse, østerrikeren Alois Riegls klassiker om kulturminnevern, er både frustrerende og interessant lesning.
Om å passere grenser ubemerket, forfalske valg, kjenne forskjellen på korttidsvirkende og langtidsvirkende gift — og «silent killing».
I Prosa 6/2017 prøver Per Eivind Hem seg på et litterært essay. Teksten framstår som springende, uklar, og hans vurderinger er svakt underbygget.
Historien om norsk journalistikk er også historien om den evige balansegangen mellom prinsipper og pragmatisme.
Kathrine Geard og Leif Gjerstad
Frifant og budbringer. Journalisten i 100 år
Absolutt forlag, 2017
Alf R. Jacobsen
Først med det siste. NTB i nyhetenes tjeneste gjennom 150 år. 1867–2017
NTB / Vega Forlag, 2017
Gudmund Skjeldal
Vestover. Bergens Tidende i 150 år
Cappelen Damm, 2017
En mangefasettert bok som begynner med den første naturvitenskapelige avhandlingen trykt i Norge og slutter med et oppgjør med o-faget.
Merethe Roos og Johan Tønnesson (red.)
Sann opplysning? Naturvitenskap i nordiske offentligheter gjennom fire århundrer
Cappelen Damm Akademisk, 2017
Historien om den norske offentlighets historie sammenfattet i et imponerende omfangsrikt og tvers igjennom stimulerende verk.
Jostein Gripsrud (red.)
Allmenningen. Historien om norsk offentlighet
Av Ida Andersen, Knut Dørum, Martin Eide, Eirik Nymark Esperås, Jostein Gripsrud, Anders Johansen, Leif Ove Larsen, Peter Larsen, Erlend Lavik, Synnøve Skarsbø Lindtner, Hallvard Moe, Terje Rasmussen
Universitetsforlaget, 2017
Med Trine Skei Grande har vi nå endelig igjen fått en faglig kvalifisert kulturminister. Det gir grunn til forventninger om en revitalisert kulturpolitikk de neste årene, også når det gjelder litteraturområdet.