BOK365 skal være et nettsted for litteratur- og samfunnsinteresserte folk og favne både skjønnlitteraturen og sakprosaen. En åpenbar ambisjon for et nyhetsnettsted som vårt er å forsøke å holde folk noenlunde orientert i bøkenes verden. En annen er å vekke nysgjerrighet og engasjement rundt god litteratur. Blant våre sentrale, grunnleggende ideer er at vi skal løfte fram nye, interessante forfatternavn og prosjekter. Nettopp dét er en av de største utfordringene for norsk litteratur fremover: å få løftet fram de nye forfatterskapene, slik at ikke bokbransjen bare vegeterer på etablerte suksessforfattere.
SJØULKER OG LETTMATROSER
BOK365 kastet loss sent i november i fjor, så reisen har bare så vidt begynt. Mannskapet om bord er to gamle sjøulker og en gjeng unge, atskillig lettere matroser. Atle Nielsen og undertegnede er redaktører. Atle har fartstid som journalist fra blant annet NRK, TV2 og TV3, og har skrevet flere bøker. Selv har jeg vært forlagsmann i Schibsted i et par tiår, men har også bakgrunn som journalist. I tillegg har vi hatt med oss Victoria Jelsø Spanthus, Katarina Bakken og Salah Waisi, som arbeider med BOK365 ved siden av andre gjøremål.
Ikke minst har vi våre fast tilknyttede skribenter —– blant andre Håvard Rem, Roskva Koritzinsky, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Janneken Øverland. Vi kommer i nær fremtid til å utvide med enda flere gode hoder og penner, også fra sakprosaens verden.
HJELP, VI ER PÅ TV
Vi har også vårt lille nett-TV-hjørne BOK365TV med intervjuer der man kommer tettere på. Nå har vi nettopp gjort unna noen ambisiøse studiosettinger med flere gjester rundt bordet. Vi både håper og tror at våre lesere har et og annet å glede seg til utover våren.
Å dyrke fram nye forfattere er viktig: Vi har en serie videosnutter der etablerte forfattere gir gode råd til forfattere in spe. Henrik Langeland gir dessuten gode skrivetips.
Hvilken profil skal så BOK365 ha? Vårt utgangspunkt har vært å åpne dører heller enn å lukke dem, og å dyrke mangfoldet heller enn å gå for en snever nisje. På mange vis vil vår tankegang i utgangspunktet samsvare med kulturavdelingen i en større avis, bortsett fra at vi begrenser oss til litteraturen. Skjønt, det er galt å si begrenser. Litteraturen åpner for nær sagt alt.
Hos oss vil du rundt neste hjørne kunne møte på både Tomas Espedal og Øyvind Rimbereid, Ivo de Figueiredo og Amal Aden, Hermine Grang og Lisbeth Salander. Eller et helt ukjent ansikt. Ufokusert, vil noen kanskje si. En styrke, mener vi.
LYRISK SPRENGSTOFF
Sjangere griper inn i hverandre. Innsikt og debatt kan dukke opp fra uventet hold. Se eksempelvis på fenomenet Yahya Hassan, som med sine knappe 200 sider med dikt har antent Nordens heteste samfunnsdebatt det siste året. I sin selvtitulerte diktsamling forteller han om en far som slår barna sine, om kriminalitet og religiøst hykleri, og han tilkjennegir et stort sinne overfor en foreldregenerasjon som ikke har latt seg integrere i sitt nye hjemland.
Håvard Rems anmeldelse av Yahya Hassan, «Mellom Knausgård og Koranen», er på listen over våre mest leste saker så langt. Der finner du også nyhetene om David Lagercrantz’ «fjerde Stieg Larsson-bok», om forfatternes e-bokgjennombrudd i hemmelige forhandlinger med forlagene, og om far Kjartan Fløgstad & sønn Aslak Nores VM-bok fra Brasil, samt et lengre intervju med statssekretær Knut Olav Åmås om litteraturens kår i en blå-blå verden —– i tillegg til en rekke bidrag fra våre gjesteskribenter. Det illustrerer godt interessespennet hos våre lesere.
RAUSHETENS TID
For to som hovedsakelig har piloterfaring fra papirfly, er det fascinerende å se den umiddelbare temperaturmåleren nettet er. Når en sak kan få hundre ganger så mange lesere som en annen må man vokte seg vel for å bli enøyde klikkjagere. Samtidig ønsker vi selvsagt å bli lest og å engasjere. Et nettmagasin som hovedsakelig skal brødfø seg på annonseinntekter, må ha lesere. Her hadde Torbjørn Ekelund noen lett gjenkjennbare betraktninger da han presenterte Harvest i forrige nummer av Prosa: Nettøkonomi fremkaller lett bekymringsrynker hos omgivelsene.
Selv mener vi å ha lagt opp til et svært edruelig løp. Vi har stukket ikke bare fingeren, men hele armen ned i jorda for å få en realisme i prosjektet vårt. Så håper vi at stadig videreutvikling av BOK365 (stikkord: kvalitet, aktualitet og stayerevne) vil få sin belønning.