Publisert på nett

Visne klisjéer

Et flertall av dagens bokomslag, herunder coverne til betydelige sakprosautgivelser, har liten estetisk verdi. En «alt går i grisen»-holdning preger forlagsbransjens innstilling til publikum. Hvorfor har det blitt slik?

Kvinnen som gikk for langt

Forfatteren og journalisten Ece Temelkuran utfordrer både seg selv og andre ved å gå inn i de vanskeligste temaene i tyrkisk historie og politikk. Nå er hun selv blitt offer for president Erdogans utrenskning blant politiske meningsmotstandere.

Litterære reiser i Paris' historie

Var Paris morsommere da hele livet tilsynelatende kunne sentreres rundt en liten bokhandel? Eller da gangsterbakere blandet ut brødet med kobbersulfat og knivene hang løst? To aktuelle bøker gir forskjellige innganger til hvordan vi kan minnes Paris.

Kritisk lappeteppe

Ambisiøs og overveldende rik og variert kritikkhistorie, men som helhet kan den fremstå som et litt hullete lappeteppe.

Sissel Furuseth, Jahn Holljen Thon og Eirik Vassenden (red.)
Norsk litteraturkritikks historie 1870–2010
Universitetsforlaget, 2016

Gudløs og maskulin sjelegransking

Denne boken er som å bli tatt i hånden og invitert på en slentrende guidet vandretur i det overveldende historiske grenselandet mellom religion, biologi, filosofi og psykologi.

Ole Martin Høystad
Sjelens betydning. En kulturhistorie
Aschehoug, 2016

Essays eller litterære selfies?

Den engelske forfatteren Geoff Dyer aktualiserer flere sjangerdebatter med bøkene sine. Grensedragningen mellom sakprosa og skjønnlitteratur er én side av saken, men skriver Dyer egentlig essays, eller er det selfie-artikler?

Geoff Dyer
En ren besettelse. Basketak med D.H. Lawrence
Flamme forlag, 2014

Det jeg egentlig ville si. Utvalgte essays, 1989–2015
Flamme forlag, 2016

Et personlig anliggende

«Volden har begynt å virke.» Ordene tilhører Flemming Rose, en av de aller viktigste bidragsyterne i debatten om ytringsfrihetens grenser. Mannen som for over ti år siden publiserte Muhammed-tegningene, og som deretter har måttet leve under kontinuerlig vakthold, er ingen optimist når det gjelder situasjonen for det frie ord akkurat nå.