Fra James Joyce til James Bond. Sakprosaforfatteren Umberto Eco
Umberto Eco var en intellektuell fordi han tenkte at idéer har en sosial funksjon, og han kommuniserte dem for lesere langt utenfor universitetets korridorer.
Umberto Eco var en intellektuell fordi han tenkte at idéer har en sosial funksjon, og han kommuniserte dem for lesere langt utenfor universitetets korridorer.
Et flertall av dagens bokomslag, herunder coverne til betydelige sakprosautgivelser, har liten estetisk verdi. En «alt går i grisen»-holdning preger forlagsbransjens innstilling til publikum. Hvorfor har det blitt slik?
Forfatteren og journalisten Ece Temelkuran utfordrer både seg selv og andre ved å gå inn i de vanskeligste temaene i tyrkisk historie og politikk. Nå er hun selv blitt offer for president Erdogans utrenskning blant politiske meningsmotstandere.
I vår tid bryter det frem en norsk litteratur om islam i Vesten og islam i Norge. Den er mer kjennetegnet av pasjon enn av distanse. Hva har disse tre aktuelle bøkene til felles? Alle skyr norsk akademisk kunnskap om islam.
Var Paris morsommere da hele livet tilsynelatende kunne sentreres rundt en liten bokhandel? Eller da gangsterbakere blandet ut brødet med kobbersulfat og knivene hang løst? To aktuelle bøker gir forskjellige innganger til hvordan vi kan minnes Paris.
Karl Marx’ og Friedrich Engels’ Det kommunistiske partis manifest foreligger i ny oversettelse. Hvorfor? Oversetteren svarer.
Bør vi kanskje operere med ei tredje sanning? Og kan ein slik tredje kategori ha noko klargjerande ved seg også for biografiske forteljingar?
Denne boka nærmer seg en enmanns Lund-kommisjon for den militære sikkerhetstjenesten.
Hans Morten Synstnes
Den innerste sirkel. Den militære sikkerhetstjenesten 1945–2002
Dreyers forlag, 2016
Ambisiøs og overveldende rik og variert kritikkhistorie, men som helhet kan den fremstå som et litt hullete lappeteppe.
Sissel Furuseth, Jahn Holljen Thon og Eirik Vassenden (red.)
Norsk litteraturkritikks historie 1870–2010
Universitetsforlaget, 2016
Denne boken er som å bli tatt i hånden og invitert på en slentrende guidet vandretur i det overveldende historiske grenselandet mellom religion, biologi, filosofi og psykologi.
Ole Martin Høystad
Sjelens betydning. En kulturhistorie
Aschehoug, 2016
Den engelske forfatteren Geoff Dyer aktualiserer flere sjangerdebatter med bøkene sine. Grensedragningen mellom sakprosa og skjønnlitteratur er én side av saken, men skriver Dyer egentlig essays, eller er det selfie-artikler?
Geoff Dyer
En ren besettelse. Basketak med D.H. Lawrence
Flamme forlag, 2014
Det jeg egentlig ville si. Utvalgte essays, 1989–2015
Flamme forlag, 2016
«Volden har begynt å virke.» Ordene tilhører Flemming Rose, en av de aller viktigste bidragsyterne i debatten om ytringsfrihetens grenser. Mannen som for over ti år siden publiserte Muhammed-tegningene, og som deretter har måttet leve under kontinuerlig vakthold, er ingen optimist når det gjelder situasjonen for det frie ord akkurat nå.