Publisert på nett

Samles i bånn eller møtes på toppen?

Norske forfattere og interesseorganisasjonene deres står foran svært viktige veivalg i tiden som kommer. Det neste året kan bli avgjørende for om forfatterstanden går videre i samlet flokk, eller om det blir framrykning i spredt orden. De skjønnlitterære forfatterne er kanskje de som har det mest utfordrende akkurat nå, men også landets faglitterære forfattere har ting å tenke på.

Tema Polen: I konflikt med seg selv

WARSZAWA (PROSA): Polen akkurat nå: Et lovverk som vanskeliggjør tilgangen på informasjon, en polarisert samfunnsdebatt og en dyp mistillit mellom innbyggerne og de styrende. Prosa ser nærmere på situasjonen for sakprosaskriving, kritikk og journalistikk i Polen akkurat nå.

Tema Polen: Den triste periferien

Det skjer ikke over natten. «Selvfølgelig er det slik noen steder i verden, men ikke her. Vi er i Europa! EU! Forsvarere av pressefrihet og menneskerettigheter.» Dette refrenget gjentas av mange polakker, og uten at de merker det, blir litt av demokratiet tatt fra dem dag for dag. Bit for bit.

Kvinnekamp i klare farger

Solid og spennende opplysningsprosjekt om kvinnekampens historie verden over. Og en påminnelse om at verden faktisk går fremover.

Marta Breen og Jenny Jordahl
Kvinner i kamp. 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap!
Cappelen Damm, 2018

Sau og jord

Vi som bryr oss om maten vår, får servert så det bugner i to nye bøker: om hvordan dyrket jord er blitt en global salgsvare, og om hvordan beitende sauer er helter som har holdt liv i både oss og landet vårt.

Hilde Lysengen Havro og Astrid Sverresdotter Dypvik
Kven skal eige jorda?
Res Publica

Anna Blix
En hyllest til sauen
Manifest

Kina-generalen

Bak KODE-museenes kinesiske samling finnes en fargerik skikkelse som knytter bånd mellom Norge, Kina og USA. Den nye boken om ham er noe gråere.

Jorunn Haakestad
Porselen og revolusjon. Johan Munthe og Kina-samlingen i Bergen
Fagbokforlaget, 2018