Prosa 2020 3 forside lav

Feirer 25 år med podcast!

28.05.2020

Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet. Lanseringen skjer med en podcast hvor gjenlesninger av gamle Prosa-årganger fører til debatt om likestilling på sakprosafeltet og i hvilken grad #metoo-debatten har endret måten vi snakker om kjønnsroller på.

I Prosas jubileumsnummer har Johan L. Tønnesen gått løs på det store spørsmålet: Har Prosa endret sakprosakritikken? Aasne Jordheim tar for seg de ulike redaktørenes stil i lederartiklene, mens Bjørn Ivar Fyksen har telt kvinner og menn i spaltene og reflektert rundt kvotering og kjønnsroller.

Disse gjenlesingene av gamle Prosa-årganger fører i første episode av Prosapodden til en debatt om hvorvidt sakprosafeltet har blitt mer likestilt siden 1995, og om hvordan vi oppfatter og snakker om kjønnsroller før og etter #metoo. Vi spør også: Hvordan har samfunnsendringene de siste 25 åra kommet til syne i Prosa-spaltene? Kunne lederskribentene rett før og etter årtusenskiftet være frekke og ironiske fordi samfunnet rundt var mer stabilt og debatten mindre polarisert enn i vår tid?

Hør podcasten med Johan Tønnesson, Aasne Jordheim, Bjørn Ivar Fyksen og Merete Røsvik her.

I jubileumsnummeret kan du også lese hva forrige redaktør Sindre Hovdenakk tenker om sin periode, og han byr både på falsk beskjedenhet og uhemmet selvskryt.

I kritikksatsingen Folkelesnad går Gro Jørstad Nilsen inn i nordmenns sakprosavaner ved å se på bestselgerlister og utlånslister fra biblioteket, altså hva som faktisk er folkelesning. Under samme vignett ser Henrik Keyser Pedersen nærmere på følelser og kjønnsrepresentasjon i fotballmagasinet Josimar.

I jubileumssakene trekkes Prosas bokessays og anmeldelser frem som viktige bidrag til sakprosafeltet. I denne utgavens kritikkseksjon påpeker Iselin Theien at Leif Bulls biografi for barn om den innflytelsesrike sykepleieren Elisabeth Fedde kommer på et betimelig tidspunkt. Hennes arbeid med en tyfusepidemi i Drammen oppleves som nær når vi selv lever midt i en pandemi.

Kamilla Aslaksen anmelder Marte Stubberød Eielsens bok om et av de mest kontroversielle fenomenene i moderne vestlig historie; P-pillen. Andre anmeldte bøker er Per Lars Tonstads biografi om Ole Henrik Magga, Torkjell Leiras Kampen om regnskogen og Even Grans Hedningsamfunnets historie.

I Prosa-spaltene finner du enquete, debutantintervju med Ragnhild Holmås, petit av Line Norman Hjorth samt tidligere kulturminister Trine Skei Grandes sakprosakanon. I debattseksjonen gir blant annet Synnev Gran Sylo Taraku svar på tiltale.

Nummeret er i salg fra 10. juni og kan alt nå bestilles på denne nettsiden. God lesing!