Publisert på nett

Senterpartiets sofistikerte mystikar

Morten Søberg trekk dei lange linjene i sine fire essaysamlingar. Jamvel om språket er noko av det beste på samtidsnynorsk, er den tidlegare statssekretæren stort sett ukjend for den litterære hop. Fr avstand og med ei anna verktøykasse kjem laga i essaya gradvis fram frå djupna.

Retro

Fakkel-seriens bokutgivelser i 1970-årene er også verd ukelange litteraturseminarer eller et nytt tiårs selvstudium. Fremtiden lå i et totalisert, ikke i et utvidet kulturbegrep, i friluft og i sokratisk snakk mer enn i skrift. I skrivende pausestund (2. mai 1997, merk datoen!) fant jeg et brukt eksemplar av den kjente Oslo-avisen Dagbladet på et forlatt bord i kantinen på Studentsentret her i Bergen. To av 1970-årenes mest omtalte romanopprørere skrev 2. mai 1997 (merk datoen igjen!) hver sin engasjerte helside med sakkyndig kritikk av den uavgjorte fotballkampen Norge–Finland 1–1. Dette hadde de greie på. De var kommet hjem. Et totalt litteraturbegrep er ikke fokusert ut fra den lommelykten som belyste brandesianske romaner som om romanlesning fortsatt er en sentral politisk handling. Lyset ble plutselig tent i hele språkrommet. Lavere, eldre, perifere og til og med skjulte former for fortelling ble satt på dagsorden.

Utopia i klasserommet

Tenk deg en skole for lenge, lenge siden, i en verden der ingen kjente til PISA-målinger og dagens fraværsregime. En opprørerskole der lærere, skolelys og skulkere sto på likefot. Det er i dobbel forstand en hårete historie som fortelles i Da tenåringene tok makta.

Cecilie Winger og May-Irene Aasen
Da tenåringene tok makta
Manifest, 2017

Kanonbra om Roma

I løpet av drøyt hundre år skaffet Roma seg herredømme over hele datidens kjente verden. Hvordan var denne spektakulære suksessen mulig? Dette spørsmålet stiller den greske historikeren Polyb i boka Romas vei til verdensherredømme.

Polyb
Romas vei til verdensherredømme
Oversatt fra gresk av Bente Lassen
Gyldendal, 2017

Gleda ved å tenkje

Dei akademisk solide essaya til Dag Østerberg er djupast sett orienterte mot erotikk i vid tyding av ordet: opplevinga av einskap på tvers av skiljet mellom sjølvet og den andre.

Dag Østerberg
Hva Helmer kunne ha sagt til Nora og andre essays
Gyldendal, 2017

Løft blikket

Når dette leses, har norske forfattere, forleggere og andre bokmennesker i flokk og følge nettopp returnert fra årets bokmesse i Frankfurt. Forventningene til Norges opptreden som hovedland på verdens største bokmesse i 2019 er for alvor i ferd med å bygge seg opp, og det småkoker i hele det norske litterære miljøet.